Σελίδες

Thursday, June 28, 2012

Πανελλαδικές: Μπαίνουν και οι αριστούχοι και οι… «κάτω από τη βάση»


Το βατερλώ σε Φυσική και Μαθηματικά είναι ένας παράγοντας που θα καθορίσει τις βάσεις των πανελλαδικών. Ο άλλος είναι τα μηχανογραφικά. Τι έδειξαν τα αποτελέσματα... 

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την κίνηση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ δείχνουν... άνοδο. Όχι σε όλες τις σχολές όμως. Σε ορισμένες σχολές, όμως, αναμένεται ακόμη και πτώση των βάσεων.

Οι αριστούχοι, εκείνοι που έγραψαν 18-20 αυξήθηκαν, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μπορεί να περάσει ακόμη και μαθητής που έχει γράψει...
2!

Το πως θα κινηθούν οι βάσεις δε θα εξαρτηθεί μόνο από τις επιδόσεις των υποψηφίων αλλά και από τις επιλογές τους. Πως δηλαδή θα συμπληρωθούν τα μηχανογραφικά, ποιες σχολές θα επιλέξουν. Και εδώ μπαίνει ακόμη και ο οικονομικός παράγοντας. Υπάρχουν πολλές οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους σε άλλη πόλη να σπουδάσουν!

Άνοδο αναμένεται να σημειώσουν οι λεγόμενες περιζήτητες σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπως η Νομική και η Φιλοσοφική, ακόμη και οι αστυνομικές σχολές. Οι σχολές Μαθηματικών, Χημείας, Φυσικής και οι Πολυτεχνικές αναμένεται να σημειώσουν πτώση, κυρίως στην περιφέρεια. Αυξομειώσεις αναμένεται να σημειώσουν σχολές όπως Ιατρικές, Φαρμακευτικές και Οδοντιατρικές.

Ανεβασμένες, έστω και λίγο, αναμένεται να είναι και οι βάσεις στις οικονομικές σχολές. Και αυτό γιατί στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, που παίζει το σημαντικότερο ρόλο, οι επιδόσεις των υποψηφίων ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και αυξήθηκαν εκείνοι που έγραψαν 18-20. Το γεγονός όμως πως φέτος υπήρχαν λιγότεροι υποψήφιοι εξισορροπεί κάπως τα πράγματα.

Σημαντική άνοδος αναμένεται στις Αστυνομικές σχολές, μιας και φέτος μειώθηκε ο αριθμός των εισακτέων κατά 50%.
Αντίθετα, πτωτική πορεία αναμένεται στα ΤΕΙ Λογιστικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Φέτος, οι αριστούχοι είναι περισσότεροι. 6.810 υποψήφιοι έγραψαν από 18 έως 20 (8,01%) ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 7,22% (6.178 μαθητές). Σε 13 από τα 22 μαθήματα αυξήθηκαν οι αριστούχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας. Ταυτόχρονα, σε 14 από τα 22 μαθήματα αυξήθηκαν τα γραπτά που βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση.

No comments:

Who's among us