Σελίδες

Saturday, July 7, 2012

Δημοσκόπηση: Διχασμένη η κοινή γνώμη για το μνημόνιο


Θετική κοινωνική αποδοχή συγκεντρώνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με μετεκλογική δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα "Επενδυτής".
Σύμφωνα με την έρευνα, το
57% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει θετική άποψη για την κυβέρνηση, κάτι που αποτυπώνει τους νωπούς συσχετισμούς δυνάμεων και το γεγονός ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας ήταν επιθυμία ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού.
Παρά τις αυξημένες προσδοκίες όμως, ένα 48% θεωρεί ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σημαντικό στοιχείο είναι ότι παρατηρείται μια μικρή αλλαγή στην ψυχολογία των πολιτών, καθώς το 55% θεωρούν ότι η Ελλάδα θα αποφύγει τη χρεοκοπία, έναντι 40% που πιστεύει ότι δεν θα τα καταφέρει τελικά.
Καταγγελία ή εφαρμογή;
Απολύτως μοιρασμένες (από 48%) είναι και οι απόψεις για εφαρμογή η μη του μνημονίου, με τους μισούς να υποστηρίζουν ότι πρώτα πρέπει να εφαρμοστεί και μετά να επιδιωχθούν αλλαγές και τους άλλους μισούς να θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην καταγγελία του.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι υπάρχει ηλικιακή διαφοροποίηση σχετικά με τη στάση απέναντι στο μνημόνιο.
Η ομάδα 18-34 ετών τάσσεται σε ποσοστό 66% υπέρ της άμεσης καταγγελίας, την ώρα που το 67% των άνω των 65 ετών προτιμά την τήρηση των δεσμεύσεών μας και τη μελλοντική βελτίωση των όρων του μνημονίου.
Όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, κ. Στράτος Φαναράς, οι απαντήσεις θα πρέπει να ερμηνευθούν, με βάση της ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρωζώνη, η οποία σύμφωνα με τις απαντήσεις ενός σημαντικού ποσοστού (39%) των συμμετεχόντων στην έρευνα, θα... διαλυθεί.
Δημοφιλέστερος ο Φώτης Κουβέλης
Όσον αφορά τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης με 66% θετικές γνώμες και 30% αρνητικές. Ακολουθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με 52% θετικές και 46%, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με 49% θετικές και 49% αρνητικές.
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων με 44% θετικές και 53% αρνητικές γνώμες, ενώ οι πολίτες δεν έχουν ξεχάσει τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ και το Ευ. Βενιζέλου τον οποίο κατατάσσουν στην πέμπτη θέση με μόλις 34% θετικές γνώμες και 74% αρνητικές.
Ακολουθεί ο γγ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος με 20% θετικές γνώμες και 74% αρνητικές και στην τελευταία θέση βρίσκεται η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με 19% θετικές γνώμες και 80% αρνητικές.

No comments:

Who's among us