Σελίδες

Friday, July 6, 2012

Πανελλαδικές: Εντοπίστηκαν πλαστές δηλώσεις μηχανογραφικών


Ακόμα ένα πλήγμα στην εικόνα του υπουργείου Παιδείας, μετά την αποκάλυψη πλαστογραφίας στις δηλώσεις μηχανογραφικών δελτίων συμμετοχής στις Πανελλαδικές.
Συγκεκριμένα μετά από έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ανακαλύφθηκε υποβολή πλαστών δηλώσεων μηχανογραφικών δελτίων, μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου.
Ήδη από την Αστυνομία σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία και απάτη με υπολογιστή, σε βάρος δύο ατόμων ηλικίας 50 και 55 ετών.
Το σοκ των 18χρονων μαθητών
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από έγκληση που υπέβαλαν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δύο 18χρονοι τελειόφοιτοι Λυκείου, που διαμένουν στην Αθήνα.
Οι δύο
18χρονοι κατήγγειλαν ότι δεν μπορούσαν να υποβάλλουν μηχανογραφικά δελτία συμμετοχής τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις, μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου, γιατί άγνωστα άτομα, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία τους, είχαν ήδη υποβάλει πλαστά μηχανογραφικά δελτία, με αποτέλεσμα οι κωδικοί πρόσβασης στην ιστοσελίδα να "κλειδωθούν".
Ακολούθησε σχετική αλληλογραφία με το υπουργείο Παιδείας και στο πλαίσιο εκτεταμένης αστυνομικής έρευνας, προέκυψαν, μετά από ψηφιακή ανάλυση, ως κάτοχοι των ηλεκτρονικών ιχνών οι δύο εμπλεκόμενοι.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Παρασκευής στα σπίτια τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οποίοι θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.
Από αστυνομική πηγή έγινε γνωστό ότι οι δύο κατηγορούμενοι είναι γονείς συμμαθητών των δύο παιδιών που δεν μπόρεσαν να υποβάλουν τα μηχανογραφικά τους και υπέβαλαν τη μήνυση.
Διάτρητο το σύστημα
Οι αρμόδιοι αξιωματικοί εκτιμούν ότι οι πλαστές δηλώσεις μηχανογραφικών δελτίων υποβλήθηκαν από τα παιδιά των δύο κατηγορουμένων, τα οποία γνώριζαν τους κωδικούς των συμμαθητών τους και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να το έκαναν "για πλάκα", κάτι, όμως, που θα διευκρινιστεί από τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.
Ωστόσο, οι αστυνομικοί θεωρούν σοβαρό το θέμα που δημιουργήθηκε, από την άποψη ότι το υπουργείο Παιδείας δεν δίνει αυτό τους κωδικούς στους τελειόφοιτους, αλλά ο καθένας βάζει τον δικό του, που συνήθως είναι ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου του. Έτσι, αν κάποιος άλλος γνωρίζει τα στοιχεία ενός υποψηφίου, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει πλαστό μηχανογραφικό.
Ίσως υπάρχουν και άλλα κρούσματα
Δεν έχει ξεκαθαριστεί, επίσης, πόσα τέτοια κρούσματα υπάρχουν ακόμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις δύο πρώτες περιπτώσεις έγιναν καταγγελίες και από άλλους δύο τελειόφοιτους Λυκείου, οι οποίες ερευνώνται.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος των δύο γονέων, από τους υπολογιστές των οποίων υποβλήθηκαν τα πλαστά δελτία, θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
Το υπουργείο Παιδείας ενημερώθηκε για το περιστατικό από την αστυνομία και όπως έγινε γνωστό, μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, θα ανακοινώσει τον τρόπο που θα υποβάλουν τα μηχανογραφικά τους για τις σχολές τα παιδιά που επλήγησαν από το περιστατικό.

No comments:

Who's among us