Σελίδες

Thursday, September 6, 2012

Tρόικα: Κατάργηση 5ήμερου και 8ώρου!

 Ο εργαζόμενος θα είναι πιο «ευέλικτος». Θα απασχολείται ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης.
 
Απόρρητο e-mail της Τρόικας προς το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας διέρρευσε, σύμφωνα με το οποίο η Τρόικα ζητά ακόμα περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην εργασία, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Στόχος, η μεγαλύτερη ευελιξία των επιχειρήσεων που θα μπορούν να προσλαμβάνουν αλλά και να απολύουν πιο εύκολα, με μειωμένες αποζημιώσεις, καθώς και να προσαρμόζουν τις ώρες απασχόλησης του προσωπικού στις δικές τους ανάγκες.



Η Τρόικα ζητά την κατάργηση του πενθημέρου με αύξηση των ημερών εργασίας σε έξι, αλλά και την «ελαστικοποίηση» του 8ώρου που θα μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης. Οι επιχειρήσεις πάλι θα έχουν τη δυνατότητα να συμφωνούν με τους εργαζόμενους διαφορετικά ωράρια εργασίας μέσα στη μέρα ή τη βδομάδα -ως τώρα ο χρόνος εργασίας διευθετούνταν σε 4μηνη ή 9μηνη βάση.

Προτείνεται επίσης η καθιέρωση ελάχιστου χρόνου ανάπαυσης, στις 11 ώρες της ημέρας (με μια απλή αφαίρεση, ο εργαζόμενος θα είναι νόμιμο να εργαστεί έως και 13 ώρες τη μέρα!). Η Τρόικα ζητάει εκτός των άλλων τη μείωση κατά 5 ποσοστιαίων μονάδων των εισφορών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μια μνημονιακή δέσμευση που ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί. Όλα αυτά πρόκειται να συζητηθούν ενόψει της εκταμίευσης της επόμενης δόσης.

To Υπουργείο Εργασίας επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτού του e-mail αλλά δήλωσε ότι δεν είναι αναγκαίο να ανοίξουν νέα «κεφάλαια» στις εργασιακές σχέσεις προτού ολοκληρωθούν οι τελευταίες αλλαγές.


doctv.gr

No comments:

Who's among us