Σελίδες

Monday, January 14, 2013

Χρυσές Σφαίρες 2013: Η Δικαίωση του Ben Affleck και η αποθέωση των 'Αθλίων'


Με απολογισμό τρεις Χρυσές Σφαίρες, οι "Άθλιοι" του Tom Hooper κυριάρχησαν τα ξημερώματα της Δευτέρας (14/1) στην 70ή απονομή των βραβείων, αλλά το πρόσωπο της βραδιάς ήταν ο Ben Affleck.
Μπορεί το "Argo" να είναι μία από τις 9 υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες, αλλά 
το όνομα του 40χρονου σκηνοθέτη δεν βρέθηκε στη λίστα με τους 5 υποψήφιους σκηνοθέτες που θα διεκδικήσουν το σχετικό χρυσό αγαλματάκι. Μέχρι που ήρθαν οι Χρυσές Σφαίρες και έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους.
Το φοβερό "Argo" απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Δραματικής Ταινίας, ενώ ταυτόχρονα χάρισε εκείνη της Σκηνοθεσίας στον Ben Affleck, ο οποίος λίγες μέρες νωρίτερα κέρδισε το αντίστοιχο βραβείο και στα Critic's Choice Awards.
Ο Ben μπορεί πια να γκρινιάξει με γεμάτα χέρια στην Ακαδημία. Αλλά δεν είναι τέτοιος τύπος. Παραλαμβάνοντας τη Χρυσή Σφαίρα, προτίμησε να εξάρει το έργο του Τόνι Μέντεζ, που αποτελεί τον κεντρικό ήρωα της ταινίας του. "Είναι ένας Αμερικανός ήρωας. Αντιπροσωπεύει τις υπηρεσίες πληροφοριών που θυσιάζονται καθημερινά για τους Αμερικανούς. Θέλω να τις ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου", δήλωσε ο Affleck.
 
Κατά τ' άλλα, οι "Άθλιοι" του Tom Hooper κέρδισαν τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Μιούζικαλ, με τους πρωταγωνιστές Hugh Jackman και Anne Hathaway να αποσπούν τα βραβεία για τον Α' ανδρικό σε μιούζικαλ και τον Β' γυναικείο ρόλο, αντίστοιχα. Μάλιστα, ο Jackman αποκάλυψε κατά την βράβευση ότι παραλίγο να παρατήσει το project μετά από μια κυριολεκτικά άθλια προσπάθειά του να τραγουδήσει.
 
Οι Χρυσές Σφαίρες θόλωσαν ακόμη περισσότερο το τοπίο ενόψει Όσκαρ, αφού το 'Lincoln' του Steven Spielberg που 'κατέβηκε' με 7 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα (σ.σ. στα Όσκαρ 'κατεβαίνει' με 12!), αλλά κέρδισε μόλις μία. Αυτήν του Ά ανδρικού ρόλου σε δραματική ταινία που πήρε σπίτι του ο ένας Daniel Day-Lewis.
 
Στα άλλα σημαντικά βραβεία, η Jessica Chastain κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα για τον Α' γυναικείο ρόλο σε δραματική ταινία για το "Zero Dark Thirty" και η Jennifer Lawrence την αντίστοιχη για τον Α' γυναικείο σε κωμωδία/μιούζικαλ για το "Silver Linings Playbook". Αστειευόμενη, η Lawrence ευχαρίστησε τον Harvey Weinstein "που σκότωσε όποιον χρειαζόταν να σκοτώσει" για να κερδίσει η ίδια το βραβείο. 
 
Ο Quentin Tarantino δήλωσε ότι εξεπλάγην με τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Σεναρίου που κέρδισε το 'Django Unchained' προσπερνώντας σενάρια σαν αυτά του 'Zero Dark Thirty' και του 'Argo', αλλά όχι και με την απονομή της Χρυσής Σφαίρας Β΄αντρικού ρόλου στον Christoph Waltz για την ερμηνεία του στο καινούργιο του spaghetti western.
 
Στα αξιοσημείωτα της βραδιάς ήταν και η πολύ άβολη ομιλία της Jodie Foster, κατά τη διάρκεια της απονομής του τιμητικού βραβείου Cecil B. DeMille για την συνολική της προσφορά στον κινηματογράφο. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Jodie Foster παραδέχτηκε για πρώτη φορά δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλη, ευχαριστώντας παράλληλα τον πατέρα των δύο της παιδιών, Cydney Bernard.
Συγκεκριμένα, η Foster ανακοίνωσε ότι είναι single και ότι έχει αποκαλύψει τις σεξουαλικές της προτιμήσεις από την παλαιολιθική εποχή, όταν ως ένα εύθραυστο κορίτσι που βρίσκεται στη δημοσιότητα από τα 3, εκμυστηρευόταν την αλήθεια σε κάθε άνθρωπο που γνώριζε και έβαζε στη ζωή της. Και τελικά, χρειάστηκαν οι 70ές Χρυσές Σφαίρες για να το πει σε όλους.
Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα, ακόμη και backstage η Foster ήταν σχετικά κρυψίνους σχετικά με τον λόγο που διάλεξε να κάνει τώρα αυτήν την εξομολόγηση. Αυτήν την εξομολόγηση!
 
Όσον αφορά τον κόσμο της τηλεόρασης, το 'Homeland' είχε ξανά την τιμητική του κερδίζοντας για δεύτερη συνεχή χρονιά τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης δραματικής σειράς. Το ίδιο και η Claire Danes με αυτήν για τον Α΄γυναικείο σε δραματική σειρά.
Φέτος, ήταν η σειρά και του Damian Lewis για τη δική του (πρώτη) Χρυσή Σφαίρα.
 
Το 'Girls' πήρε τη Χρυσή Σφαίρα για την καλύτερη κωμική σειρά και η δημιουργός-πρωταγωνίστριά του Lena Dunham για τον Α' γυναικείο ρόλο σε κωμική σειρά.
 
Το βραβείο για τον Α' αντρικό ρόλο σε κωμική σειρά κέρδισε ο Don Cheadle για το 'House of Lies'.
Τέλος, το 'Game Change', μια δραματική TV movie γύρω από την πολιτική μάχη της Sarah Palin το 2008, κέρδισε 3 Χρυσές Σφαίρες με την Julianne Moore να δικαιώνεται για την εξαίσια ερμηνεία της ως Palin.
Αναλυτικά οι νικητές:
Καλύτερη Δραματική Ταινία
Argo
Καλύτερη Κωμωδία/Μιούζικαλ
Οι Άθλιοι
Καλύτερος Σκηνοθέτης
Ben Affleck, 'Argo'
Α' ανδρικός σε δραματική ταινία
Daniel Day-Lewis, 'Lincoln'
Α' γυναικείος σε δραματική ταινία
Jessica Chastain, 'Zero Dark Thirty'
A' γυναικείος σε κωμωδία/μιούζικαλ
Jennifer Lawrence, 'Silver Linings Playbook'
A' ανδρικός σε κωμωδία/μιούζικαλ
Hugh Jackman, 'Οι Άθλιοι'
Β' γυναικείος ρόλος
Anne Hathaway, 'Οι Άθλιοι'
Β' ανδρικός ρόλος
Christoph Waltz, 'Django Unchained'
Καλύτερη Ξένη Ταινία
Amour
Καλύτερο Σενάριο
Django Unchained
Καλύτερο soundtrack
Life of Pi
Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων
Brave
Καλύτερο τραγούδι
Skyfall
Καλύτερη τηλεοπτική δραματική σειρά
Homeland
Καλύτερη ηθοποιός σε δραματική σειρά
Claire Danes, 'Homeland'
Καλύτερος ηθοποιός σε δραματική σειρά
Damian Lewis, 'Homeland'
Καλύτερη κωμική σειρά
Girls
Καλύτερη ηθοποιός σε κωμική σειρά
Lena Dunham, 'Girls'
Καλύτερος ηθοποιός σε κωμική σειρά
Don Cheadle, 'House of Lies'
Καλύτερη μίνι σειρά ή τηλεταινία
Game Change
Καλύτερη ηθοποιός σε μίνι σειρά ή τηλεταινία
Julianne Moore, 'Game Change'
Καλύτερος ηθοποιός σε μίνι σειρά ή τηλεταινία
Kevin Costner, ' Hatfields & McCoys'
B' γυναικείος ρόλος σε σειρά, μίνι σειρά ή τηλεταινία
Maggie Smith, 'Downton Abbey: Season 2'
B' ανδρικός ρόλος σε σειρά, μίνι σειρά ή τηλεταινία
Ed Harris, 'Game Change'
Φωτογραφίες: Getty Images







http://www.cosmo.gr/Entertainment/Cinema/Eidiseis/xryses-sfaires-2013-h-dikaiwsh-toy-ben-affleck-kai-h-apothewsh-twn-athliwn.2084836.html

No comments:

Who's among us