Σελίδες

Saturday, February 9, 2013

Οι άντρες έχουν αδυναμία να διαβάζουν συναισθήματα!


perierga.gr - Οι άντρες έχουν αδυναμία να διαβάζουν συναισθήματα!Αγαπητοί άνδρες, την επόμενη φορά που η σύντροφός σας θα σας βάλει τις φωνές επειδή δεν καταλαβαίνετε από τις εκφράσεις του προσώπου της τι σκέφτεται, απαντήστε της ότι… έχει δίκιο αλλά δεν φταίτε εσείς– έτσι είναι το μοντέλο..
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου επιβεβαίωσαν ότι οι άνδρες πράγματι δυσκολεύονται να «διαβάσουν» τα συναισθήματα των άλλων στο πρόσωπό τους.

Το πείραμα
Οι ειδικοί έδωσαν σε μια ομάδα ανδρών και γυναικών εικόνες με πρόσωπα και στη συνέχεια έθεσαν στους εθελοντές διαφορετικά ερωτήματα. Ενόσω οι εθελοντές έδιναν τις απαντήσεις τους οι ερευνητές «σάρωναν» τον εγκέφαλό τους με απεικονιστικές μεθόδους ενώ παράλληλα χρονομετρούσαν το πόση ώρα έκαναν να απαντήσουν.


Όπως είδαν, όταν ζητήθηκε από άνδρες και γυναίκες να κρίνουν πόσο έξυπνο άνθρωπο έκρυβε το κάθε πρόσωπο, οι επιδόσεις μεταξύ των δύο φύλων ήταν σχεδόν ίδιες.

Όταν όμως οι εθελοντές ρωτήθηκαν σχετικά με το πόσο προσιτοί φαίνονταν οι άνθρωποι στις φωτογραφίες, οι άνδρες χρειάστηκε να το σκεφτούν πολύ περισσότερο σε σύγκριση με τις γυναίκες. Παρότι κάποια στιγμή κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα με τις εθελόντριες, οι εθελοντές δυσκολεύονταν πολύ περισσότερο να διαμορφώσουν τη γνώμη τους.

Υπερδραστηριότητα της περιοχής κρίσης των συναισθημάτων 
 Οι απεικονίσεις του εγκεφάλου έδειξαν εντονότερη ροή αίματος σε μια περιοχή του εγκεφάλου των ανδρών η οποία εμπλέκεται στην κρίση σχετικά με τα συναισθήματα – δεν παρατηρήθηκε αντίστοιχη υπερδραστηριότητα στον γυναικείο εγκέφαλο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Εδιμβούργο, αυτό μαρτυρεί ότι ο ανδρικός εγκέφαλος χρειάζεται να εργαστεί σκληρότερα προκειμένου να λάβει κοινωνικές αποφάσεις ακριβώς επειδή πρέπει να αντισταθμίσει τη φυσική του αδυναμία να αντεπεξέλθει σε τέτοια ζητήματα.

Ο καθηγητής Στίβεν Λόρι που ήταν επικεφαλής της μελέτης η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PloS ONE», ανέφερε ότι τα νέα ευρήματα μπορούν να οδηγήσουν σε καινούργιες θεραπείες για προβλήματα όπως ο αυτισμός – είναι γνωστό ότι τα αυτιστικά άτομα εμφανίζουν δυσκολία στο να «διαβάζουν» τα πρόσωπα και να διαχωρίζουν τα συναισθήματα που αυτά «κρύβουν».

πηγή: tovima.gr

No comments:

Who's among us