Σελίδες

Thursday, March 28, 2013

Moody's: Και τώρα, Cy-exit; Η Κύπρος μπορεί να βγει από το ευρώ


Στο στόχαστρο των διεθνών οίκων αξιολόγησης έχει μπει η Κύπρος. Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε αργά το βράδυ της Τετάρτης την Κύπρο σε "Caa2". Όπως επισημαίνει, πλέον είναι μεγάλος ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ.
Σημειώνει πως η πιθανότητα να βγει η Κύπρος από την ευρωζώνη
ενδέχεται να αυξηθεί, μετά την αναδιάρθρωση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών και την επιβολή ελέγχων κεφαλαίου στη χώρα.
Σύμφωνα με τον οίκο, αν αυτό συμβεί, θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες για τους επενδυτές, λόγω της μετατροπής του δημόσιου χρέους και των ιδιωτικών χρεογράφων στο εθνικό νόμισμα, αλλά και διαταραχή στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και κάμψη της οικονομίας. Επίσης, θα συνεπαγόταν επιπλέον ζημιές για κατόχους των χρεογράφων που εκδίδονται από φορείς της Κύπρου.
Η αξιολόγηση (Caa3) των κρατικών ομολόγων και η αρνητική τους προοπτική παραμένει προς το παρόν η ίδια καθώς η Moody΄s θα ανακοινώσει τις όποιες μεταβολές την προσεχή εβδομάδα.
Η συμφωνία για την Κύπρο δεν θα έχει άμεση επίδραση στις τράπεζες της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον Standard and Poor's  
Η συμφωνία για την Κύπρο δεν αναμένεται ότι θα έχει άμεση επίδραση στις αξιολογήσεις των τραπεζών της ευρωζώνης έστω κι αν δημιουργεί ένα προηγούμενο, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's.
Ο οίκος αναφέρει πως δεν περιμένει ότι "οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο μπορεί να προκαλέσουν άμεσες αποφάσεις για τις τράπεζες της ευρωζώνης". Εντούτοις οι μεγάλες τράπεζες μπορεί να επηρεαστούν από άλλες, επόμενες διεθνείς αρωγές, επισημαίνει ο Standard and Poor's.                  

No comments:

Who's among us