Σελίδες

Tuesday, April 16, 2013

Σεισμός 8 Ρίχτερ στο Ιράν - Πρώτες πληροφορίες για 40 νεκρούς


Ισχυρός σεισμός 8 βαθμών σημειώθηκε στο Ιράν, κοντά στην μεθόριο με το Πακιστάν, στις 13:44 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωφυσικό ινστιτούτο USGS.
Σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές στην περιοχή του Κόλπου και στο Νέο Δελχί. Σύμφωνα με μαρτυρίες επικρατεί πανικός και οι κάτοικοι έχουν βγει έντρομοι στους δρόμους.
Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε
ότι οι αρχές εκτιμούν πως ο ισχυρός σεισμός που έπληξε τη χώρα νωρίτερα στοίχισε τη ζωή σε "εκατοντάδες" ανθρώπους. Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις. Για "τουλάχιστον 81 νεκρούς" κάνουν λόγο ιρανικές πηγές, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
"Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση, αλλά λαμβάνουμε πληροφορίες για 40 νεκρούς στην περιοχή", μετέδωσε νωρίτερα η κρατική τηλεόραση.
Κυβερνητικοί εκπρόσωποι του Ιράν και του Πακιστάν, με δηλώσεις τους ελπίζουν πως οι νεκροί δεν θα είναι πάρα πολλοί λόγω του ότι η περιοχή στην οποία σημειώθηκε ο σεισμός είναι αραιοκατοικημένη, ενώ τα περισσότερα κτίρια είναι χαμηλά.
Ο αριθμός των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές "δεν είναι υψηλός", σύμφωνα με τον ιρανό βουλευτή Χαμίντ Ρεζά Πασάνγκ.
"Από μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, μαθαίνουμε ότι ο αριθμός των νεκρών δεν είναι υψηλός", δήλωσε ο βουλευτής στο πρακτορείο Mehr.
5 νεκροί μέχρι στιγμής στο Πακιστάν
Πρόκειται για τρεις γυναίκες και δύο παιδιά, οι οποίοι σκοτώθηκαν όταν το πλινθόκτιστο σπίτι στο οποίο διέμεναν κατέρρευσε στην περιοχή Παντζγκούρ στην πακιστανική επαρχία Μπαλουτσιστάν, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους στην περιοχή.
Οι πακιστανικές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για να κάνουν μια αποτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό αυτόν στην απομακρυσμένη νοτιοδυτική περιοχή της χώρας, η οποία συνορεύει με το Ιράν.
Εκτός από το Μπαλουτσιστάν, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, ο σεισμός αυτός έγινε επίσης αισθητός στις μεγάλες πόλεις του Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ.
Φόβοι για εκατόμβη
Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν καταρρεύσει 1.000 κτίρια στην πόλη Mushkil στο Πακιστάν, και μέχρι τώρα έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία τουλάχιστον 850 άτομα για τις πρώτες βοήθειες.
"Ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός που σημειώνεται στο Ιράν εδώ και 40 χρόνια και αναμένουμε ότι οι νεκροί θα ανέρχονται σε εκατοντάδες", σημείωσε αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
 
Αρχικά, το Ινστιτούτο έκανε λόγο για 8 βαθμούς, αλλά στη συνέχεια υποβάθμισε τη δόνηση. Το επίκεντρο τοποθετείται 90 χλμ νοτιοανατολικά της πόλης του Κας, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 15 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της γης. Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις ο σεισμός είναι μεγέθους 7,8 Ρίχτερ. Κτίρια εκκενώθηκαν και στο Ντουμπάι και το Κατάρ.
Πέντε σωστικά συνεργεία εστάλησαν στις πόλεις Σαραβάν και Χας για να κάνουν μια αποτίμηση των ζημιών, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ιρανικού Ερυθρού Σταυρού Μαχμούντ Μοζαφάρ, τον οποίο επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna.
Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, η πόλη Σαραβάν, η οποία βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού δεν υπέστη σοβαρές ζημιές.
Η ιρανική κρατική τηλεόραση πρόσθεσε ότι μετά τον σεισμό δεν λειτουργεί το σύστημα ηλεκτροδότησης όπως και το σύστημα τηλεπικοινωνιών στο μεγαλύτερο μέρος της νοτιοανατολικής ιρανικής επαρχίας Σιστάν και Μπαλουτσιστάν.
 
Οι πιο κοντινές πόλεις στο επίκεντρο του σεισμού, η Κας και η Σαραβάν, αριθμούν μαζί περίπου 400.000 κατοίκους.
Το Εμπορικό Κέντρο του Ντουμπάι έκλεισε μετά τη σεισμική δόνηση, μεταδίδει το δίκτυο Al Arabiya. Μέχρι το Αμπού Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έγινε αισθητή η σεισμική δόνηση, 860 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρό της, με μαρτυρίες να αναφέρονται σε κτήρια τα οποία δονήθηκαν.
Ιδιαίτερη είναι η ανησυχία για τη μετασεισμική δραστηριότητα καθώς σε κοντινή απόσταση λειτουργούν και πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Η ρωσική εταιρία η οποία έχει κατασκευάσει το πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπουσέρ ανέφερε πάντως ότι ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός είναι "ασφαλής".
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Τρίτη, το Ιράν χτυπήθηκε από ισχυρή σεισμική δόνηση που άφησε πίσω της 40 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.
Εικόνα ολικής καταστροφής στην πόλη Bushehr του Ιράν:
 
Ο πιο πολύνεκρος σεισμός στο Ιράν τον 20ο αιώνα, σημειώθηκε στις 20 Ιουνίου του 1990, όταν η χώρα θρήνησε 50.000 νεκρούς. Στις 26 Δεκεμβρίου του 2003, το Ιράν χτυπήθηκε και πάλι από τον εγκέλαδο με τελικό απολογισμό, 31.000 νεκρούς.






http://news247.gr/eidiseis/kosmos/seismos_8_rixter_sto_iran.2213653.html

No comments:

Who's among us