Σελίδες

Thursday, April 18, 2013

Έρχονται αυτοκίνητα από φύκια!


perierga.gr - Έρχονται αυτοκίνητα από φύκια!Κοντά στην ανάπτυξη νανοκυτταρίνης, ενός θαυματουργού υλικού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή αυτοκινήτων, κτηρίων, αεροπλάνων αλλά και καυσίμων, βρίσκονται ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας. «Αν μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τα τελευταία βήματα θα καταφέρουμε μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην ιστορία του αγροτικού τομέα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δρ. Malcolm Brown.


Η κυτταρίνη, ένα από τα πλέον άφθονα οργανικά πολυμερή, αποτελείται από ίνες ξύλου που βρίσκονται από το βαμβάκι μέχρι τους κορμούς δέντρων. Τα υλικά που έχουν ως βάση τη νανοκυτταρίνη είναι πιο δυνατά από το ατσάλι και σκληρότερα από το κέβλαρ. Οι μοναδικές αυτές ιδιότητες έχουν ωθήσει τους επιστήμονες στην αναζήτηση τρόπων για τη μαζική και φτηνή παραγωγή της «θαυματουργής» κυτταρίνης.

Οι οργανισμοί που μπορούν να παράγουν κυτταρίνη στη μικρο-μορφή της, διατηρώντας τις εγγενείς της ιδιότητες, είναι ελάχιστοι, ωστόσο οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας ισχυρίζονται ότι βρήκαν τη λύση για τη μαζική παραγωγή. Όπως υποστηρίζουν, μπορούν να παράγουν κυτταρίνη από φύκια χρησιμοποιώντας οξικά βακτήρια.

«Αυτός ο τύπος βακτηρίων είναι ο αποδοτικότερος παραγωγός κυτταρίνης παγκοσμίως, πολύ πιο αποδοτικός από τα δέντρα ή το βαμβάκι. Όταν ολοκληρώσουμε το προϊόν θα έχουμε επιτύχει σύνθεση κυτταρίνης σε τεράστιο επίπεδο της παγκόσμιας κλίμακας». Δήλωσε ο δρ. Brown. Υποθέτοντας ότι θα βρει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να ολοκληρώσει την έρευνά του, ο δρ. Brown οραματίζεται γιγάντιες φάρμες φυκιών στις ερήμους που θα παράγουν νανοκυτταρίνη, απορροφώντας παράλληλα από την ατμόσφαιρα το διοξείδιο του άνθρακα.

πηγή: econews.gr

No comments:

Who's among us