Σελίδες

Wednesday, May 15, 2013

Σοβαρά προβλήματα στα νεφρά από τα καυσαέρια – Έρευνα

nefra-kafsaeria-99927 Οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε δρόμους με μεγάλη κίνηση έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα στα νεφρά, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων από το Ιατρικό Κέντρο «Beth Israel Deaconess» στη Βοστώνη.

Ειδικότερα οι επιστήμονες, που εξέτασαν 1.100 εθελοντές οι οποίοι είχαν υποστεί εγκεφαλικό, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ρύπανση από τα καυσαέρια βλάπτει τις αρτηρίες που τροφοδοτούν τα νεφρά.


Οι ειδικοί γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι η μακροχρόνια έκθεση στα καυσαέρια αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικό, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη έρευνα που μελετά τα προβλήματα στα νεφρά.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες εξέτασαν τη λειτουργία των νεφρών χρησιμοποιώντας αναγνωρισμένα τεστ μέτρησης του ρυθµού της σπειραµατικής διήθησης (GFR).
Ο ρυθμός σπειραµατικής διήθησης είναι ένας αξιόπιστος δείκτης της νεφρικής λειτουργίας. Χαμηλές τιμές σηματοδοτούν προβλήματα στα νεφρά.

Η έρευνα
Οι μισοί από τους εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα ζούσαν σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από κάποιον μεγάλο δρόμο στη μητροπολιτική περιοχή της Βοστώνης, ενώ οι υπόλοιποι ζούσαν σε απόσταση ενός με δέκα χιλιομέτρων από δρόμους με μεγάλη κίνηση.

Όπως αποδείχθηκε, οι εθελοντές που ζούσαν κοντά σε μεγάλους δρόμους είχαν χαμηλότερο ρυθμό σπειραµατικής διήθησης, γεγονός που καταδεικνύει προβλήματα στα νεφρά.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της μελέτης συνυπολογίστηκαν και άλλοι παράγοντες, όπως για παράδειγμα η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα και το ιστορικό ιατρικών προβλημάτων.

econews

No comments:

Who's among us