θα πλήξει την ήδη αδύναμη δημοσιονομική θέση της χώρας, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία των κομμάτων της χώρας για την αύξηση της φορολογίας.
Ο οίκος S&P είχε ανακοινώσει την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιαπωνίας τον περασμένο Ιανουάριο, για πρώτη φορά από το 2002, αναφέροντας τότε ότι η Κυβέρνησης της χώρας δεν είχε σχέδιο για να αντιμετωπίσει το διογκούμενο χρέος και ότι το πρόβλημα γινόταν πιο περίπλοκο από την απώλεια της πλειοψηφίας της Κυβέρνησης στην Άνω Βουλή.
Στη νέα του αξιολόγηση την Τετάρτη, ο οίκος διατήρησε τη διαβάθμιση του αξιόχρεου στο AA- , αλλά υποβάθμισε την προοπτική του σε αρνητική από σταθερή. Η μεταβολή επί το δυσμενέστερο της προοπτικής σημαίνει, σύμφωνα με τον οίκο, ότι μπορεί να ακολουθήσει νέα υποβάθμιση του αξιόχρεου μέσα στην επόμενη διετία, εφόσον δεν υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή.
Ο S&P θεωρεί ότι το χρέος της Ιαπωνίας - το οποίο είναι ήδη διπλάσιο από το ΑΕΠ ύψους 5 τρις. δολαρίων της χώρας - θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τεράστιες δαπάνες για την ανασυγκρότηση της χώρας από τον σεισμό που μπορεί να φθάσουν έως τα 613 δις. δολάρια. Σημειώνεται ότι η ιαπωνική Κυβέρνηση είχε εκτιμήσει ότι το κόστος της ανασυγκρότησης θα μπορούσε να φτάσει λίγο πάνω από τα 300 δις. δολάρια, αλλά ο S&P υπολογίζει ότι θα κυμανθεί από 245 δις. δολάρια έως 613 δις. δολάρια. "Αν δεν υπάρξουν μέτρα αύξησης των εσόδων, αναμένουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόστους θα το φέρουν η κεντρική και οι τοπικές Κυβερνήσεις", ανέφερε ο S&P.
Η Κυβέρνηση του Ναότο Καν προωθεί μία δημοσιονομική μεταρρύθμιση, με επίκεντρο την αύξηση του συντελεστή 5% του φόρου κατανάλωσης, με την οποία διαφωνεί η Αντιπολίτευση. Το ρήγμα μεταξύ της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης δεν έχει γεφυρωθεί, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερ, παρά το γεγονός ότι η χώρα διέρχεται η μεγαλύτερη κρίση από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ενώ το δημοσίευμα προσθέτει ότι στην ανόρθωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας δεν βοηθά και η πολύ χαμηλή δημοτικότητα του κ. Καν. Ο S&P εκτιμά ότι στην περίπτωση που δεν αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, οι δαπάνες για την ανασυγκρότηση θα προσθέσουν δύο ποσοστιαίες μονάδες στο δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος και μία μονάδα το 2012, ενώ το έλλειμμα θα διατηρηθεί πάνω από το 8% του ΑΕΠ έως το 2014.
"Καμπανάκι" για την ιαπωνική Κυβέρνηση κτύπησε και η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία, σύμφωνα με το Ρόιτερ, θεωρεί ότι χρειάζεται ένα αξιόπιστο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της χώρας, παρά το γεγονός ότι βραχυπρόθεσμα η αύξηση των δημοσίων δαπανών είναι αναπόφευκτη για να αποκατασταθούν οι ζημιές από τον σεισμό και το τσουνάμι.
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=118801
No comments:
Post a Comment