είναι υψηλότερος.
Ωστόσο, οι ειδικοί προτείνουν ψυχραιμία και την τήρηση κάποιων βασικών κανόνων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του πρώτου καύσωνα του καλοκαιριού.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες ή και επικίνδυνες για την υγεία καταστάσεις.
Αν και ο ανθρώπινος οργανισμός έχει σημαντικές θερμορρυθμιστικές ικανότητες, χάρη των οποίων μπορεί να προσαρμοσθεί ακόμα και σε ακραίες θερμοκρασιακές μεταβολές, εν τούτοις η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες (όπως και σε χαμηλές), μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες της υγείας, όχι μόνο στα ευπαθή άτομα, αλλά και σε άτομα που δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα υγείας.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παθολόγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αναστάσιος Ν. Σπαντιδέας, τονίζει ότι «οι ακραίες ηλικίες, δηλαδή τα βρέφη και οι υπερήλικες, αποτελούν την πρώτη και πιο συχνή κατηγορία και αυτό γιατί στα μεν βρέφη οι θερμορρυθμιστικοί μηχανισμοί δεν έχουν λάβει ακόμα την τελική προστατευτική τους ισχύ, ενώ στους υπερήλικες παρουσιάζουν μεγαλύτερες δυσκολίες προσαρμογής και θερμορρύθμισης».
Στις ευπαθείς ομάδες, επισημαίνει, συγκαταλέγονται και οι εγκυμονούσες και ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται στους τελευταίους μήνες της κύησης λόγω καρδιο-κυκλοφορικής και αναπνευστικής επιβάρυνσης την οποία υφίσταται εξαιτίας της κύησης.
Ακόμα, άτομα με παθήσεις του θυρεοειδούς και κυρίως αυτά που πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό, ο οποίος δεν ρυθμίζεται θεραπευτικά, παρουσιάζουν εξαιρετική δυσανεξία στη ζέστη. Τα άτομα με παθήσεις του αναπνευστικού υποφέρουν, επίσης, στις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς και άτομα με παθήσεις του καρδιαγγειακού.
Προβλήματα με τον καύσωνα μπορούν όμως, σύμφωνα με τον γιατρό, να παρουσιάσουν και άτομα που δεν ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Γι’ αυτό όλοι οι άνθρωποι σε περίοδο καύσωνα θα πρέπει να ακολουθούν κάποια μέτρα πρόληψης, όπως για παράδειγμα την αποφυγή άσκησης και βαριάς εργασίας, την παραμονή σε καλώς κλιματιζόμενους ή σκιαζόμενους χώρους, να ντύνονται με ελαφρά και ανοιχτόχρωμα ρούχα και να φορούν καπέλο.
Σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση του καύσωνα είναι και η διατροφή, υποστηρίζει ο κ. Σπαντιδέας, ο οποίος λέει:
«Απαραίτητη είναι η κατανάλωση άφθονων δροσερών υγρών (νερό, φυσικοί χυμοί) και η τροφή πρέπει να είναι ελαφρά και εύπεπτη, με προτίμηση τα γεύματα να είναι μικρά και συχνά και όχι μεγάλα και αραιά, ενώ πρέπει να περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα. Προσοχή πρέπει να δίνεται και στην ποσότητα του αλατιού, ενώ πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Σημαντικό όπλο κατά του καύσωνα είναι και τα συχνά, δροσερά ντουζ».
Newsroom ΔΟΛ
No comments:
Post a Comment