Σελίδες

Sunday, September 9, 2012

Η 15χρονη Μυρτώ άνοιξε τα μάτια της


Μετά από 50 ημέρες στην εντατική, η 15χρονη Μυρτώ κατάφερε να ανοίξει τα μάτια της και να σφίξει το χέρι της μητέρας της. Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις των γιατρών, η νεαρή δείχνει ότι σιγά σιγά μπορεί να εστιάζει το βλέμμα της και να ανακτά επικοινωνία με το περιβάλλον.
Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε ιατρικό συμβούλιο στο "Αττικόν" για να εκτιμηθεί η υγεία της 15χρονης και να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις. Στο συμβούλιο συμμετείχαν 12 γιατροί, ανάμεσα τους και ο κορυφαίος νευροχειρουργός Δαμιανός Σακκάς, στον οποίο είχε τηλεφωνήσει η μητέρα της μικρής και τον είχε παρακαλέσει να είναι παρών.
Σημάδια βελτίωσης και ανάκτηση επικοινωνίας με το περιβάλλον
Όπως αναφέρει
δημοσίευμα της "Real News", η μητέρα της μικρής δήλωσε στην εφημερίδα: "Νοιώθω απέραντη ευγνωμοσύνη για τον κ. Σακκά που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση μου και δέχτηκε να βοηθήσει τη Μυρτώ, παρά το φορτωμένο πρόγραμμα του. Είδε τη μικρή, στη συνέχεια μελέτησε τις εξετάσεις της και την επισκέφθηκε για δεύτερη φορά. Μου είπε πως η κατάσταση της είναι πολύ καλύτερη από την εικόνα που αποτυπώνεται στη μαγνητική και ότι με τις κατάλληλες κινήσεις από εδώ και πέρα θα παρουσιάσει σημαντική βελτίωση".
Η 15χρονη δε μιλάει ακόμα, καθώς έχει υποβληθεί σε τραχειοτομή, ωστόσο οι δικοί της που είναι συνεχώς στο πλευρό της, κάνουν τα πάντα για να παίρνει τα κατάλληλα ερεθίσματα.
Τις βάζουν να ακούει την αγαπημένη της μουσική με ακουστικά, της διαβάζουν παραμύθια και της μιλούν ασταμάτητα, τις ώρες που επιτρέπεται η είσοδος στην εντατική.
"Τις τελευταίες ημέρες έχει καταφέρει να εστιάσει το βλέμμα της στις κινήσεις που βλέπει", λέει η μητέρα της και συνεχίζει: "Προσπαθώ να της λέω πράγματα που της αρέσουν, όπως ότι θα πάμε μαζί στην Κορέα, ένα ταξίδι που πάντα ονειρευόταν και μάζευε χρήματα για αυτό. Με κοιτάζει και κλαίει, σαν να έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί την κατάσταση της και σαν να μου ζητάει βοήθεια. Αλλά δεν μπορώ να τη βοηθήσω...".
Από τον Ιούλιο, όταν και δέχτηκε την επίθεση, η Μυρτώ παρέμενε σε βαθύ κώμα παρότι οι γιατροί την είχαν βγάλει από την καταστολή. Στο τέλος Αυγούστου, άρχισε η μεταστροφή στην υγεία της.
"Μια μέρα που μπήκα στην εντατική και άρχισα να της μιλάω όπως πάντα, αντιλήφθηκα ότι αντιδρούσε έστω και ανεπαίσθητα. Αρχικά οι γιατροί πίστευαν πως είναι ιδέα μου, στην πορεία όμως η Μυρτώ απέδειξε ότι είχε πάντα μέσα της μεγάλη δύναμη, ότι είχε γερή κράση", είπε η Μ. Κοτρώτσου, μητέρα της μικρής.
Σε κέντρο αποκατάστασης
Απόφαση του ιατρικού συμβουλίου ήταν η 15χρονη να βγει από την εντατική και να μεταφερθεί σε κέντρο αποκατάστασης στο Ρίο ή στη Λάρισα, ώστε να αρχίσει να υποβάλλεται συστηματικά σε φυσικοθεραπείες.
Οι γονείς της θα μεταβούν στη Λάρισα για να εξετάσουν το ενδεχόμενο μεταφοράς της εκεί. Στο μέλλον όμως θα πρέπει να επιστρέψει στο "Αττικόν" για νέα χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι, ενώ στη συνέχεια ο κ. Σακκάς πρότεινε στους γονείς της να τη μεταφέρουν σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης στη Γερμανία.
Η μητέρα της δήλωσε στη "Real":
"Ο Θεός βοήθησε τη Μυρτώ να ζήσει. Από την πρώτη στιγμή ήταν τυχερή μέσα στη τραγωδία που της συνέβη, αφού τη βρήκαμε έγκαιρα και καταφέραμε να τη μεταφέρουμε ζωντανή στην Αθήνα. Ακόμα όμως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αφού τα τραύματα ήταν βαρύτατα και δεν ξέρουμε τι βλάβες έχουν προκληθεί.
Είμαστε όμως στο πλευρό της και έχουμε τη συμπαράσταση όλων, γι΄ αυτό και είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρουμε". Ο ΟΤΕ στον οποίο εργάζεται η Μ. Κοτρώτσου, έχει διαθέσει στην οικογένεια μία γιατρό που είναι συνεχώς στο πλευρό τους, συντονίζοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες. 

No comments:

Who's among us