Σελίδες

Thursday, September 6, 2012

ΧΑΡΤΗΣ: Φτωχοί και Πρίγκιπες

Η Ελλάδα των ανισοτήτων: το Παλαιό Ψυχικό με την Οργάνη Ροδόπης χωρίζουν πολλά μηδενικά στη φορολογική ενημερότητα

Τα υψηλότερα εισοδήματα της χώρας φαίνεται να κατανέμονται σε 13 δήμους της Αττικής και 2 της Θεσσαλονίκης, ενώ τα χαμηλότερα σε 44 δήμους της περιφέρειας.


Τα 15 πιο πλούσια νοικοκυριά της χώρας βρίσκονται στο Παλαιό Ψυχικό, ενώ οι αμέσως πιο πλούσιοι Έλληνες κατοικούν στην Εκάλη και το Κολωνάκι. Στον αντίποδα, τα φτωχότερα νοικοκυριά εντοπίζονται στην Οργανή Ροδόπης και στη συνέχεια στα μικρά νησιά των Δωδεκανήσων. Πάντως ο νομός που έχει στο χάρτη του τις περισσότερες περιοχές με νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος είναι ο νομός Αιτωλοακαρνανίας.


Το μέγεθος της ανισότητας φαίνεται και στη διαφορά ανάμεσα στο μέσο ετήσιο εισόδημα -το δηλωθέν τουλάχιστον- των πιο πλούσιων (Π. Ψυχικό) και των πιο φτωχών (Οργάνη Ροδόπης): ανέρχεται σε 535.981 ευρώ. Πόσο πιο πλούσιοι είναι οι «πλέον πλούσιοι» της χώρας σε σχέση με το μέσο όρο; Δηλώνουν 26 φορές υψηλότερο ετήσιο εισόδημα από το μέσο οικογενειακό εισόδημα.

Ίσως η λέξη κλειδί είναι το «δηλώνουν» και ίσως η πραγματική οικονομία κρύβει ακόμη μεγαλύτερες ανισότητες.

Τις μεγάλες ανισότητες στην κατανομή του εισοδήματος στη χώρα έδειξαν τα στοιχεία που συνέλλεξε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών μετά την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων του 2011.

doctv.gr

No comments:

Who's among us