Σελίδες

Sunday, April 14, 2013

Δέκα λόγοι για να αρχίσετε το τρέξιμο



Όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι το τρέξιμο μπορεί να είναι πηγή νεότητας και υγείας. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το τρέξιμο ως μορφή άσκησης και ψυχαγωγίας βελτιώνει την υγεία και τη φυσική κατάσταση του ανθρώπου.

«Τα περισσότερα οφέλη προέρχονται από την έντονη σωματική άσκηση, όπως το τρέξιμο», εξηγεί η Δρ Τζο Ανν Μανσον, επικεφαλής Προληπτικής Ιατρικής στο Νοσοκομείο «Brigham and Women's», των ΗΠΑ.
Οι δέκα καλύτεροι λόγοι λοιπόν, για να εντάξετε το τρέξιμο στην καθημερινότητά σας είναι:

Καλή όραση
Οι άνθρωποι που τρέχουν συστηματικά, περισσότερα από 56 χιλιόμετρα την εβδομάδα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σχετιζόμενη με την ηλικία απώλεια της όρασης, συγκριτικά με εκείνους που τρέχουν μόνο 16 χλμ. την εβδομάδα.


Καλή καρδιά
Οι δρομείς που τρέχουν περισσότερα από 16 χλμ. την εβδομάδα έχουν 39% λιγότερες πιθανότητες να πάρουν αντιϋπερτασικά φάρμακα και 34% λιγότερες πιθανότητες να πάρουν φάρμακα για την ρύθμιση της χοληστερόλης, συγκριτικά με άτομα που δεν τρέχουν περισσότερα από 4,5 χλμ. την εβδομάδα.

Καλή λειτουργία
Οι άνδρες καίνε τουλάχιστον 3.000 θερμίδες ανά εβδομάδα (δηλαδή πέντε ώρες τρέξιμο) έχον 83% λιγότερες πιθανότητες να έχουν σοβαρής μορφής στυτική δυσλειτουργία.

Οστική ανάπτυξη
Το τρέξιμο ενδυναμώνει τα οστά καλύτερα από άλλες μορφές αερόβιας άσκησης, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μισούρι, όπου έγινε σύγκριση της οστικής πυκνότητας δρομέων και ποδηλατών. Το 63% των ποδηλατών είχε χαμηλή οστική πυκνότητα στην σπονδυλική στήλη ή τα ισχία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους δρομείς ήταν 19%.

Γρήγορη σκέψη
Μελέτη που έγινε σε βρετανούς εργαζομένους την ημέρα που είχαν κάνει γυμναστική και σε ημέρα που δεν είχαν αθληθεί έδειξε ότι: έκαναν λιγότερα λάθη, συγκεντρώνονταν καλύτερα και ήταν πιο παραγωγικοί, την ημέρα που είχαν γυμναστεί.

Πνευματική οξυδέρκεια
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Geriatrics Society, ανέφερε ότι οι γυναίκες που ήταν σωματικά δραστήριες στην εφηβεία, είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν άνοια μετέπειτα στη ζωή τους.

Καλόν ύπνο
Σύμφωνα με μελέτη, οι πάσχοντες από αϋπνία καταφέρνουν να αποκοιμηθούν μέσα σε 17 λεπτά μετά από τρέξιμο, συγκριτικά με 38 λεπτά που χρειάζονται όταν δεν έχει προηγηθεί σωματική άσκηση. Επίσης καταφέρνουν να κοιμηθούν μια επιπλέον ώρα, τις ημέρες που γυμνάζονται.

Λιγότερο φτέρνισμα
Οι άνθρωποι που γυμνάζονται τουλάχιστον μια ώρα κάθε μέρα έχουν 18% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, συγκριτικά με άτομα που δεν είναι σωματικά δραστήρια, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στην Σουηδία. Γενικά, έχει αποδειχθεί ότι η μέτρια σωματική άσκηση λειτουργεί ευεργετικά για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Καλύτερη αναπνοή
Ερευνητές που υπέβαλαν πάσχοντες από άσθμα σε δύο προγράμματα γυμναστικής με στόχο την τόνωση του καρδιομυϊκού συστήματος και σε μια συνεδρία σωματικής ενδυνάμωσης, διαπίστωσαν ότι μετά από τρεις μήνες, οι ασθενείς ανέφεραν λιγότερη δύσπνοια και συριγμό.

Μεγαλύτερη ζωή
Ανασκόπηση 22 μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται 2,5 ώρες την εβδομάδα έχουν 19% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, συγκριτικά με όσους δεν αθλούνται. Άλλη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σωματικά δραστήριοι άνθρωποι έχουν 50% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

health.in.gr

No comments:

Who's among us