Σελίδες

Saturday, May 24, 2014

Η ώρα του Χρυσού Φοίνικα στις Κάννες

Η ώρα του Χρυσού Φοίνικα στις ΚάννεςΑθήνα
Αρκετές ταινίες εντυπωσίασαν φέτος στις Κάννες, κάνοντας δύσκολο το έργο της κριτικής επιτροπής. Την ώρα που η Ευρώπη προσέρχεται στις κάλπες, στην Κρουαζέτ το σινεμά γιορτάζει με την απονομή του Χρυσού Φοίνικα το βράδυ του Σαββάτου.

Ποια είναι, όμως, τα φαβορί για το μεγάλο βραβείο;

Μόλις χθες προβλήθηκε το Leviathan του Αντρέι Ζβιάνγκιντσεφ και έκλεψε τις εντυπώσεις με μια ιστορία ρωσικής πολιτικής διαφθοράς. Ο σκηνοθέτης τηςΕπιστροφής δεν αποκλείεται να φύγει με το μεγάλο βραβείο, αν και οι αργοί ρυθμοί του μπορεί να ξενίσουν κάποιους.

Ως απάντηση στην κατάθλιψη, ήρθε το Mommy, μία μαύρη κωμωδία με δραματικά στοιχεία για τη σχέση μητέρας-γιου. Σκηνοθέτης ο 25χρονος Ξαβιέ Ντολάν, ο οποίος εάν κερδίσει θα είναι ο νεότερος σκηνοθέτης που θα φύγει με Χρυσό Φοίνικα στην ιστορία του θεσμού. Πιο πιθανό θεωρείται να φύγει με βραβείο σκηνοθεσίας ή με κάποιο βραβείο ερμηνείας.

Επίσης, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται η δύναμη των Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν. Το σκηνοθετικό δίδυμο από το Βέλγιο παρέδωσε πάλι μία εξαιρετική ταινία (το Two Days, One Night) και σίγουρα η κριτική επιτροπή θα φλερτάρει με την ιδέα να δώσει στους αδελφούς Νταρντέν τον τρίτο Χρυσό Φοίνικα της καριέρας τους. Πιο πιθανό, ωστόσο, είναι να δώσει το βραβείο ερμηνείας στη Μαριόν Κοτιγιάρ, στον ρόλο μιας απεγνωσμένης γυναίκας που προσπαθεί να μη χάσει τη δουλειά της.

Πολύ θετικά σχόλια απέσπασε και το σκοτεινό Foxcatcher του Μπένετ Μίλερ, μια πραγματική ιστορία που σίγουρα θα δούμε στα Όσκαρ. Στις Κάννες, πάντως, θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για βραβείο ανδρικής ερμηνείας, με τον Στιβ Καρέλ να ερμηνεύει έναν ρόλο που μπορεί να αλλάξει την καριέρα του.

Με έργο του Τσέχοφ παρομοίασαν κάποιοι κριτικοί το Winter Sleep του τούρκου Νούρι Μπίλκεν Τσεϊλάν, το οποίο πιθανώς να διχάσει την επιτροπή και να μην φύγει με βραβείο ή να κερδίσει κάποιο μικρότερο.

Πιθανότατα η κριτική επιτροπή να θέλει να βραβεύσει τον Mr Turner, ίσως για την ερμηνεία του Τίμοθι Σπολ στον ρόλο του ζωγράφου Γουίλιαμ Τέρνερ.

Άλλες ταινίες που μπορεί να φύγουν με κάποιο βραβείο είναι το Τιμπουκτούτου Μαυριτανού Αμπντεραχμάν Σισακό, το Clouds of Sils Maria του Ολιβιέ Ασάγιας -το οποίο έχει και πολύ δυνατές ερμηνείες-, ή κάποιο από τα Le Meraviglie, Still the Water που έχουν σκηνοθετήσει γυναίκες δημιουργοί, με την Τζέιν Κάμπιον να έχει εκφράσει πρόσφατα τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι είναι η μόνη γυναίκα σκηνοθέτις που έχει κερδίσει Χρυσό Φοίνικα.

Αγγελική Στελλάκη
http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231321665

No comments:

Who's among us