Σελίδες

Sunday, July 20, 2014

Δεν πετάμε τίποτα! Φρούτα και Λαχανικά

letsgomaldives.com
Έχετε μπει ποτέ σε κουζίνα εστιατορίου να δείτε πως γίνεται η διαχείριση των τροφίμων;  Δεν πετάνε ΤΙΠΟΤΑ προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Γιατί όχι κι εμείς; 




Γενικά:

πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας σε διάλυμα νερού-ξυδιού για να αφαιρέσουμε όσα περισσότερα βακτήρια μπορούμε ώστε να επιμηκύνουμε τη διάρκεια ζωής τους

- ξεχωρίζουμε τα προϊόντα που έχουν ωριμάσει από τα αγίνωτα και τα καταναλώνουμε πρώτα

- ξεχωρίζουμε τα ευπαθή προϊόντα (πχ. φράουλες) από τα πιο ανθεκτικά (πχ. καρπούζι) και τα 
καταναλώνουμε πρώτα

- πλένουμε - στεγνώνουμε - φτιάχνουμε ατομικές μερίδες χρησιμοποιώντας γυάλινα ή πλαστικά δοχεία ή ακόμα και ειδικές πλαστικές σακούλες

- αποθηκεύουμε κάθε τρόφιμο στην ιδανική γι' αυτό θέση. 

- αποθηκεύουμε τα αμυλούχα τρόφιμα (πχ. πατάτες, μήλα, μπανάνες) μακριά από τα υπόλοιπα γιατί αποδεσμεύουν σταδιακά αέρια που βοηθούν στην γρηγορότερη ωρίμανση των υπολοίπων

ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ:

kenwoodworld.gr
Φράουλες - Κεράσια: τα πλένουμε σε διάλυμα νερού-ξυδιού, αφήνουμε να στεγνώσουν και τοποθετούμε στο ψυγείο σε σημείο χωρίς έντονη ψύξη. Καταναλώνουμε άμεσα.

Καρπούζια - Πεπόνια: τοποθετούνται πάντα στο ψυγείο καλυμμένα με διαφανή μεμβράνη στο σημείο όπου έχουν κοπεί.  Δεν έχει νόημα να τα κόψουμε σε ατομικές μερίδες και να τα βάλουμε στο ψυγείο γιατί επηρεάζεται η γεύση τους

Βερίκοκα - Νεκταρίνια - Γερμάδες/Ροδάκινα - Σταφύλια: πλύσιμο με διάλυμα νερού-ξυδιού, στέγνωμα και αποθήκευση ανάλογα με το βαθμό ωρίμανσης εκτός ή εντός ψυγείου.  Τα σταφύλια μπορούμε να τα κόψουμε σε μερίδες και να τα βάλουμε στο ψυγείο χωρίς να αφαιρέσουμε το τσαμπί από τις ρώγες.

Μπανάνες: πάντα εκτός ψυγείου.  Για να διατηρηθούν 1-2 μέρες περισσότερο, καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη το σημείο (κοτσάνι) όπου ενώνονται μεταξύ τους.  Για να μην πάνε χαμένες, όταν αρχίζουν να μαυρίζουν, τις τεμαχίζουμε και τις βάζουμε στηνκατάψυξη.  Με μερικά δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων, μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε στον αποχυμωτή ή στο μπλέντερ για να φτιάξουμε χυμούς και smoothies.

Σύκα: ευπαθή φρούτα που συντηρούνται στο ψυγείο. Καλό είναι να τα βρείτε ώριμα και να τα καταναλώσετε την ίδια μέρα.

ΓΙΑ ΤΑ (ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ) ΛΑΧΑΝΙΚΑ:

buzzle.com
- Ντομάτες: ιδανικά εκτός ψυγείου, όταν τις δείτε να ωριμάζουν επικίνδυνα τις πολτοποιείτε και τις προσθέτετε στα κοκκινιστά του καλοκαιριού. Extra tip: αν αγοράζετεπελτέ συσκευασμένο από το σούπερ μάρκετ, θα δείτε ότι έχει πολύ μικρή διάρκεια ζωής.  Τοποθετείστε τον σε παγοθήκες στην κατάψυξη και κάθε φορά που χρειάζεστε μια ποσότητα απλά αφαιρέστε τους κύβους περιμετρικά με ένα μαχαιράκι.

- Αγγούρια - Μελιτζάνες - Κολοκυθάκια - Φασολάκια - Αρακάς : σχετικά ευπαθή λαχανικά λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε νερό.  Μην καθυστερήσετε την κατανάλωσή τους

Πιπεριές: στο ψυγείο αντέχουν αρκετές μέρες χωρίς να αλλοιώνεται η γεύση τους

- Πρασινάδες (σαλάτα, σπανάκι, μαρούλι, χόρτα) στο ψυγείο τοποθετείστε μια πετσέτα από πάνω τους για να τραβάει την υγρασία.  Εναλλακτικά χαρτί κουζίνας.

Και τα απαραίτητα:

- Πατάτες, σε σκιερό, στεγνό μέρος μακριά από τα κρεμμύδια
www.goldenmag.gr
- Κρεμμύδια, σε σκιερό, στεγνό μέρος μακριά από τις πατάτες!  Εxtra tip: κόβετε τα κρεμμύδια σε κομματάκια και τα τοποθετείτε σε ειδική πλαστική σακούλα στηνκατάψυξη.  Το καθημερινό μαγείρεμα γίνεται παιχνιδάκι. Να σημειωθεί ότι το κρεμμύδι αργεί να μαυρίσει κατά το τσιγάρισμα, με αποτέλεσμα το φαγητό να γίνεται πιο ελαφρύ.
kipouremata.blogspot.com
- Σκόρδα, διατηρούνται εκτός ψυγείου για αρκετό καιρό χωρίς ίχνη αλλοίωσης

Λεμόνια: το καλοκαίρι διατηρήστε τα μέσα στο ψυγείο.  Αν τα δείτε να χαλάνε, στύψτε τα και τοποθετείστε το χυμό τους σε παγοθήκες.  Αν είναι ακέρωτα, μπορείτε να τοποθετήσετε σε παγοθήκες και το ξύσμα τους. 

Καρότα: στο ψυγείο μένουν αναλλοίωτα αρκετές μέρες.  Αν τα χρησιμοποιείτε συνήθως στο φαγητό, μπορείτε αφού τα καθαρίσετε, να τα κόψετε σε ροδέλες, να τα βάλετε στην κατάψυξη και να τα έχετε έτοιμα για τα καθημερινά, καλοκαιρινά σας πιάτα

Περιμένω τα δικά σας tips οικονομικής διαχείρισης φρούτων και λαχανικών που κάθε καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους!

http://noikokirio.blogspot.gr/2014/06/summer-edition.html

No comments:

Who's among us